Bila rasaku ini rasamu

Syukur kepada Allah SWT aku dah sampai ke final trimester kehamilan tanpa perlu melalui banyak perkara-perkara yang tak diingini. Perut masih kelihatan kecil (malah ada yg baru perasan aku berbadan dua hahaha) walaupun kelahiran sudah makin hampir. Pada pemeriksaan antenatal yg terbaru, berat aku tak naik tapi baby naik dekat 1kg.

Pada peringkat ni aku belum rasa sakit2 lagi. Anggota badan seperti kaki pun belum bengkak lagi tetapi dah mula ketat/cramp di bahagian bawah perut tu. Braxton Hicks pun aku belum pernah rasa lagik, mungkin masih awal kot. Apa-apa pun, aku seboleh mungkin cuba untuk relax aje melalui minggu-minggu terakhir ini tanpa mengubah apa-apa aktiviti harian aku. Masih lagi pergi kerja macam biasa, berjalan kaki lebih kurang 500m setiap hari untuk makan tengahari (empire tower punya food court dah tutup so terpaksa pergi ampang park), masih lagi ronda-ronda shopping mall melengkapkan barangan baby (breast pump tak beli lagi! am considering online shopping) dan oh ya menambah kekerapan mencuci tandas dan bilik mandi sebagai petua mudah nak bersalin hahahah

Tak tahu macam mana dengan nasib aku semasa melahirkan nanti. Tak kisahlah apa pun, aku cuma berharap semuanya selamat. Aku cuba set dalam kepala aku seboleh mungkin nak berusaha melakukannya se-natural yang boleh.Sekarang ni aku berusaha praktis teknik pernafasan dan relaxation yang betul dan tanam dalam-dalam kepala aku supaya “Be RELAX.. dah berjuta orang berjaya lakukannya. My mom brought 5 kids naturally to this world”. Aku tak boleh fikirkan sangat rasa sakit tu atau takut.. nanti bertambah-tambah sakit. All i need to do is bayangkan yang indah-indah (for at least 12 hour!).. listen to the midwife and do whatever i have practiced and planned to do during the delivery. Appreciate every contraction pain as each gets me one step closer to my baby who is making her way through the birthing canal to come and meet mommy, YES!

Pls pray that my baby will be fine in her journey to the outside world.

Advertisements
This entry was posted in Road to Mommy-hood. Bookmark the permalink.

6 Responses to Bila rasaku ini rasamu

  1. Lady K says:

    aku doakan semuanya berjalan lancar dan selamat amin!

  2. amisah says:

    insya Allah semua ok…
    Mudah2an dapat deliver normal..
    kita sama2 doa k!
    Aminnnn…

  3. Nisa says:

    Take care ye..semoga senang deliver nanti..InsyaAllah.

  4. d says:

    insyallah semuanya senang n selamat…
    xsabar nak tgk bby awak!

  5. t.u-ty says:

    aku rasa kau tak perasan braxton-hicks tu la. itu yg cramp2 tuh la. hehhe i delivered Adam masa 37wk gestation. bila2 je kau boleh beranak ni hanim. aku doakan semoga kau dipermudahkan.

    fikirkan baby yg selama ni dlm perut kau, kau nak jumpa dia.. that makes me push hard! hahahahha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s