Raya story

Salam semua. How’s raya korang? Aku punya raya –  best!. heheheh. Takdelah banyak ngat aktiviti luarbiasa selain tgok rancangan angkasawan kt tv tetiap malam, tp dah nama pun cuti, mestilah best kan! Heheheh.

Dua minggu sebelum raya aku dah beli tiket siap2 nk balik umah kitorang. Patut aku naik bas khamis after kerja kul 7pm tp tak sabar punya pasal, aku beli tiket lain untuk balik hari Rabu tu. Nk tukar tak dpt pasal kaunter Mara Liner tutop kejap utk buka puasa n naseb baik plusliner ada tiket time tu. aku angkat tiket kul 10mlm. So burn lah satu tiket. Sebab raya, kena naik bas kt jln duta. Pehh jemm giler jln nk pegi sana. Aku turun dari kete (akak aku anto) jauh sket pahtu heret lah trolley beg y penuh ngan biskut raya Bee Merican mencari bas aku. Time tu aku dah lambat. So mana2 bas plusliner yg aku nmpak aku ketuk lah tingkap driver dia untuk bertanya ni ke bas yg aku nk naik. Takut tertinggal beb.. Last2 jumpa jugak.. Naik bas, lalalala. Malam tu sampai dlm kul 2.30 pagi.. ada jemm sket di perjalanan tadi. Sian kt suami-ku.. dlm ngantuk2 menunggu tu sempat jugak dia masak kt rumah.. Lepas makan terus tido pasal penat n ngantuk.

Sok pagi, tirok gi keje. Aku duk umah ngemas sket maklumlah umah takde barang sgt. Kuarkan pinggan mangkuk gift raya arituh cuci n susun kt dlm kabinet mini kt dapur.. mop lantai sket.. Tak sempat nk lap tingkap tirok tipun suh siap dia nk bwk ikut dia gi Lumut. Hihi mestilah nk ikut! So ptg tuh tunggulah tirok wat kije dia kejap kt sitiawan pahtu terus gi Lumut, berendot heheheh. Bestnya jalan2 kt tepi jeti tu.. tgok laut.. romantik sehh ;p

Esoknya Jumaat, tirok tak kerja. Pagi2 lagi kitorang dah ke rumah mak ayah tirok pasal smlm dah janji nk tolong masak. Sampai rumah barang semua ayah dah siap beli pagi2 lagi kt pasar tani tp tirok ajak jugak pegi pasar lagik sekali pasal nk beli barang mi rebus tulang dia. Taklah, aku yg ajak kuar kejap pasal nk cari tudung! huhuhu. Lama jugak kitorang berjalan sampai dah masuk waktu nk solat jumaat. Teringat kisah solat jumaat ni, kesian plak aku kt tirok. Aku ingatkan solat jumaat tu lama so sementara tgu dia aku pun pegilah pusing2 walaupun dia dah pesan, “tunggu abg”. Nampak supermarket Billion aku pun singgah. Jauh la jugak dari masjid td. Mcm2 jugak aku beli. Kejap lagi aku nampak org lelaki pakai baju melayu dah mula masuk. Aku pun fikir solat jumaat dah selesai, aku pun keluarlah nk gi jemput tirok. Tgh jalan2 ke kereta tu aku nampak dia kt tepi jalan tgh meninjau2. Aku dah cuak, ni mesti dah lama dia cari aku ni. Last2 dia nampak aku. Aku pun lambai. Takutnya tgok dia masa tu. Ada GERAM tulis kt muka dia. Takuttnya aku. Cepat2 aku jalan dapatkan dia n terus salam cium tangan ckp sorry. Dia diam je. Lagila aku takut. Sampai kt kete aku ckp sorry banyak kali. Dia diam jugak.

Lama pahtu baru dia bunyi.. “kan abg pesan suruh tunggu abg tadi..”

Kali ni aku plak diam.

to be cont…

Advertisements
This entry was posted in Day by day. Bookmark the permalink.

3 Responses to Raya story

  1. Lady K says:

    yikes! saspen 🙂

  2. mooke says:

    u write from the heart! suka baca 🙂

  3. tirokwifey says:

    lady k > hahaha next entry aku anti-climax kan.. hahaha

    mooke > suka ke? ;p entry mcm aku ni, untuk bacaan org tgh tatau nk wat ape je thihihi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s